فهرست مطالب
معرفی اینورتر
در جواب به این سوال که اینورتر چیست می توان گفت که اینورتر را می توان نوعی مبدل دانست که کار آن تبدیل جریان مستقیم یا همان DC به جریان متناوب یا همان AC می باشد.
این جریان متناوب بوجود آمده میتواند در هر ولتاژ یا فرکانسی که تنظیم شود، کار کند.
به بیان دیگر اینورتر به مبدل جریان برق گفته می شود که جریان برق مستقیم را دریافت کرده و آن را به جریان متناوب تبدیل می کند. قابل به ذکر است که جریان دریافت شده توسط اینورتر ها می تواند در هر ولتاژ یا فرکانسی باشد که می توان در هنگام نیاز با ترانسفورماتورها کنترل کرد .
در تعریفی دیگر میتوان گفت اینورترها نوعی نوسان ساز الکترونیکی با قدرت بالا هستند.
به عبارتی با استفاده از اینورترها میتوان کنترل سرعت موتورهای AC سه فاز را در دست گرفت.
اینورترها به دلیل عدم وجود قطعات متحرک در بیشتر ابزارها کاربرد دارند و به دو دسته تک فاز و سه فاز تقسیم می شوند ولی همه ی آنها دارای خروجی سه فاز هستند .
وظیفه اینورتر
کاری که اینورتر انجام می دهد را می توان برعکس کار یکسو کننده ها دانست.
خروجی اینورترها می تواند دو حالت موج مربعی یا موج PWM را داشته باشد که در ساده ترین حالت نوع مربعی را نشان می دهد و در مواقع پیشرفته شکل موج PWM را نمایش می دهد.
افراد می توانند تنها با استفاده از اینورترها سرعت و جهت حرکت موتور را تغییر دهند.
همچنین با نصب اینورتر امکان کنترل از راه دور فراهم می شود.
همچنین می توانند حرکت را نیز برنامه ریزی کنند.
اینورترها این امکان را نیز فراهم کرده اند تا بدون نیاز به قطع یا وصل کردن جریان برق موتور دستگاه را خاموش یا روشن کنید. با نصب آن، تعداد ضربات مکانیکی کاهش پیدا کرده و قطعات مکانیکی برای مدت بیشتری قابل استفاده هستند.
در بعضی از موتورهای دستگاهها به دلیل بالا رفتن حجم حرکت موتورها امکان گرمشدن یا سوختن موتور هست.
ولی اگر از اینورترها استفاده کنند این مشکل برطرف می شود و دیگر جای نگرانی نیست .
ویژگی های اینورتر
از ویژگی هایی که برای اینورتر در نظر می گیرند می توان به کنترل دور موتور، تغییر جهت در چرخش موتور بدون استفاده از کنتاکتور، کاهش ضربه های مکانیکی به موتور، افزایش عمر قسمت مکانیکی موتور، حذف جریان اضافی، مقاومت در برابر افزایش ولتاژ و جلوگیری از آسیب رسیدن به موتور و خاموش و روشن کردن موتور بدون استفاده از کلید قطع و وصل منبع اشاره کرد.
یکی از ویژگی های قابل توجه این دستگاه کاهش مصرف انرژی است که به تبعیت از آن نیز کاهش مصرف برق را نیز به دنبال خواهد داشت.
حتماً مطالعه فرمایید
ساخت اینورتر
برای ساخت اینورترها از 6 عدد دیود استفاده می کنند که این دیود ها شبیه به یک شیر یک طرفه عمل می کنند .
در واقع باعث می شوند جریان در یک جهت مشخص شده جاری شود.
از لحاظ ورودی اینورترها را به دو دسته تک و سه فاز دسته بندی می کنند که خروجی هر دو مورد سه فاز خواهد بود.
زمانی که قدرت اینورتر بیشتر از 3 اسب بخار باشد باید از ورودی سه فاز برای آن استفاده کرد.
با توجه به این که اینورتر از کدام نوع منبع اولیه استفاده می کند و چه کاربردی خواهد داشت از یک سری کلید روشن و خاموش قابل کنترل مانند IGBT و MOSFET ها استفاده می کنند.
نحوه ی کارکرد اینورترها به این گونه است که منبع تغذیه با استفاده از مرکز سیم پیچ به ترانسفورماتور وصل می شود و سوئیچ تعبیه شده در اینورتر به سرعت تغییر وضعیت می دهد و دو مسیر مجزا برای جریان DC در مدار ایجاد می کند.
این تغییرات سریع باعث تغییر جهت جریان در ترانسفورماتور شده و در نتیجه یک جریان متغیر در طرف دیگر ترانسفورماتور ایجاد خواهد کرد. در واقع کاری که سوئیچ ها انجام می دهند این است که به هنگام روشن شدن سوئیچ، جریان در آن بخش از مدار جاری می شود و به هنگام قطع سوئیچ، جریان هم قطع شده و با اتصال سوئیچ در طرف دیگر مدار، جریان هم در آن سمت جاری می شود.
بعد ازاینکه به سوال اینورتر چیست پاسخ دادیم بهتر است با یکسری از کارکردهای آن هم آشنا شویم.
همان طور که می دانید امروزه موتور های الکتریکی از جایگاه ویژه ای در صنایع مختلف برخوردارند که هر کدام از این موتور ها برای کنترل سرعت و گشتاور خود به یک کنترل کننده نیاز دارند.
برای این کار شاید بتوان اینورتر را یک گزینه ی مناسب در نظر گرفت.
قبل از اختراع اینورترها برای این که بتوان دور و سرعت موتور ها را کنترل کرد از مواردی مانند دالاندر یا تسمه فولی استفاده می کردند که معایب خاص خود را داشت. با ورود اینورترها به این بخش می توان گفت بسیاری از این معایب از بین رفت و در واقع انقلابی در این حوزه به وجود آمد.
موارد کاربرد اینورتر
یکی از مواردی که در رابطه با کاربرد اینورتر میتوان به آن اشاره کرد صرفهجویی در انرژی است.
در برخی موارد نیازی به دور موتور بالا برای انجام کار خود نداریم که در این مواقع با استفاده از اینورتر می توان سرعت موتور را در میزان دلخواه تنظیم کرد و از این طریق از هدر رفت انرژی جلوگیری کرد.
کاربرد دیگر اینورتر را می توان به وجود آوردن گشتاور متغیر دانست.
بارهای وارد شده به درایو AC در دو حالت گشتاور ثابت یا گشتاور متغیر عمل می کنند.
حتماً مطالعه فرمایید
بار هایی که با گشتاور متغیر به درایو AC اعمال می شوند قدرت بیشتری در بخش صرفه جویی انرژی دارند و از این جهت کارایی بهتری دارند.
این بار ها از پمپ ها و فن هایی تشکیل شده اند که خاصیت گریز از مرکز دارند که فناوری هایی مانند گرمایش، تهویه مطبوع و تهویه را شامل می شوند. در بار هایی که دارای گشتاور ثابت هستند به نسبت تغییری که در فرکانس به وجود می آید تغییر در ولتاژ را خواهیم دید.
از موارد دیگری که برای کاربرد اینورترها در نظر می گیرند می توان به کاهش مصرف انرژی، قابلیت اجرای PID، افزایش طول عمر وسایل و تجهیزات و کاهش هزینه های تعمیر و نگه داری اشاره کرد. در نهایت با توجه به دید کلی که متخصصان این حوزه برای کارایی اینورتر دارند می توان به سه موضوع اصلی تطبیق سرعت با نیاز، تطبیق گشتاور با نیاز و بهبود کارایی اشاره کرد.
جمع بندی
در این مقاله سعی شد تا شما را اینورتر و کارایی آن آشنا کرده و درباره نحوه عملکرد آن ها توضیحاتی ارائه دهیم.
امیدواریم این مقاله مورد رضایت شما قرار گرفته باشد.
همچنین سوالات شما را درباره اینورتر چیست پاسخ داده باشیم.
لطفاً نظرات و پیشنهادات خود را با ما در میان بگذارید.
کارشناسان الکتروپنوماتیک آراد آماده پاسخگویی به شما هستند.