فهرست مطالب
تفاوتهای کنتاکتور AC و DC
کنتاکتورهای AC و DC هرکدام در جایگاه خودشان، اهمیت خاصی دارند. تفاوت این دو کنتاکتور در داشتن یک حلقه اتصال است. در کنتاکتورهای AC یک حلقه اتصال کوتاه وجود دارد که جلوی لرزشی را میگیرد که از فرکانس برق وارد میشود. هر دو کنتاکتور براساس پایههای روابط فیزیکی کار میکنند. این کنتاکتورها شکلهای مختلفی ساخته میشوند و تفاوتهایی با همدیگر دارند. شکلهای مختلفی از کنتاکتورهای AC و DC وجود دارند.
نیروی تغذیه هر کنتاکتور شامل بوبین است که این بوبینها با توجه به ولتاژ ورودی تعیین میشوند. ولتاژ حفاظت برای تغذیه بوبین کمتر از 65 ولت است و برای ولتاژهای بالا از روش ترانسفورمارتور جدا استفاده میکنند. هستههای مرکزی شامل یک بخش ثابت و یک بخش متحرکند. در صورت ورود جریان این هستهها به همدیگر متصل میشوند. لحظه وصل جریان خودش خطراتی برای کنتاکتورها دارد که بهتر است از آنها حمایت کنیم. این حمایت توسط کنتاکتور خازنی انجام میشود. میتوان کنتاکتورها را به شکل سری طراحی کرد و با کنتاکتور فرمان، دستور قطع و وصل آن را به شکل زمانبندی شده استفاد کنیم.
در مورد کنتاکتورهای AC
نیروی کششی یک جریان الکتریکی متناوب است که طبق قوانین فیزیکی متناسب با مجذور جریان عبوری از کنتاکتور یا هر وسیله دیگری است. با این حساب فرکانس شبکه از تقسیم بر دو کردن تعداد دفعاتی اس تکه نیرو به حداکثر و صفر میرسد. توضیحی که در مورد کنتاکتورهای AC وجود دارد بسیار علمی هستند. همین قدر بدانیم که نیروی کششی حاصل شده از نیروی الکترومغناطیس، اساس کار این کنتاکتور است. هسته کنتاکتور بر اثر این نیروها باز و بسته میشود و جریان را قطع و وصل میکند.
این نیروها به شکل فنر عمل میکنند که هسته متحرک را به هسته ثابت میچسبانند و جدا میکنند. در حالتی که فرکانس در جریان باشد، هستهها به همدیگر متصل هستند و در غیر این صورت، هسته متحرک به جای اول خودش برمی گردد. صداهایی که از این رفت و برگشتهای ایجاد میشود، شبیه به صدای لرزش و وزوز است. البته این لرزش را میتوان کم کرد و یا از بین برد، اما در هر حال، قدرت فرکانس در حال جریان، بیشتر از این است که صدایی شنیده نشود.
این کنتاکتورها اندازه و شکلهای متنوعی دارند. همان طور که در بالا گفتیم، کنتاکتور DC با ولتاژ پایین تری نسبت به نوع دیگر خود کار میکند. در نتیجه اندازههای کوچک تری هم دارند. یک کنتاکتور 24 ولتاژی DC را میتوان به راحتی توی دست گرفت. این قطعه فقط میتواند یک آمپر را قطع کند. در مقابل کنتاکتورهایی وجود دارند که تا یک متر طول کشیده میشوند و با ولتاژهای چند کیلوولت کار میکنند.
کنتاکتور DC
کنتاکتورهای DC این حلقه هیسترزیس را ندارند و در نتیجه صدای وزوز و لرزشی از آنها شنیده نمیشود. این صداها به دلیل لق یا له شدن همان حلقه به وجود میآمدند. از طرف دیگر، قدرت میدان مغناطیسی که با ولتاژ 220 ولت AC در بوبین کنتاکتور به وجود میآید، بسیار بیشتر از میدان مغناطیسی ولتاژ DC است. بنابراین صدای بیشتری هم تولید میکند. در حقیقت این بی صدا بودن مزیت نیست. کنتاکتورهای AC قدرت بیشتری دارند و در نتیجه صدای بیشتری هم موقع قطع و وصل شدن ایجاد میکنند.
کنتاکتورهای DC با توجه به مزیتی که دارند، برای ولتاژهای پایین مناسب تر هستند. ولتاژ حفاظت شده کمتر از 65 ولت است و برای استفاده از این کنتاکتور تناسب دارند. صدای کمتری که تولید میکنند، باعث میشود که برای مصرف داخلی و خانگی از آنها بتوان استفاده کرد.
تفاوت این دو کنتاکتور
حلقه اتصالی که حرفش بود، تفاوت اصلی بین این دو کنتاکتور است. حلقه اتصال کوتاه تر در کنتاکتورهای AC باعث جلوگیری از فرکانس ایجاد شده توسط برق میشود. برای درک تفاوت آنها، نیازی به دانش بالا در علم فیزیک نیست. هر کنتاکتور در حقیقت یک دستگاه الکتریکی سویچینگ یا کلید زنی است که در خاموش و روشن کردن وسایل صنعتی مانند موتورها و لامپها و مدارهای الکتریکی دیگر به کار میرود. یکی از پرکاردبردترین تجهیزات در صنعت برق صنعتی هستند که در هر مداری میتوانند قرار بگیرند. فرآیند کار ساده ای دارند. نیروی الکترومغناطیس را به نیروی کششی تبدیل میکنند و در نهایت با توجه به میزان جریان ورودی، مدار را قطع و وصل میکنند.
کنتاکتورها توسط نیروی کششی قطع و وصل میشوند. این نیروی کششی با تبدیل نیروی الکترومغناطیسی به نیروی کششی و حرکت دادن هسته متحرک انجام میشود.
ولتاژ تغذیه بوبین کنتاکتور
ولتاژ ورودی به کنتاکتور وارد بوبین میشود، هرکدام از کنتاکتورها با یک بوبین خاص ولتاژ را به جریان مغناطیسی و بعد هم نیروی کششی تبدیل میکند. مرسوم است که ولتاژ بوبین برای هر کنتاکتور بین 24 ولت مستقیم تا نزدیک به 380 ولت متناوب طراحی بشوند. این استاندارد در بیشتر کشورهای صنعتی برای حفاظت بیشتر به کار میرود. البته که تغذیه بوبین زیر 65 ولت تعیین میگردد. که ولتاژ حفاظت شده است. برای تغذیه مدار فرمان، از ترانسفورمارتر مجزا کننده استفاده میکنند که مدار را خطر کمتری تهدید کند.
جریان از بوبین کنتاکتور عبور میکند و به همین دلیل کنتاکتور خودش به عنوان یک مصرف کننده مقدار از توان را صرف میکند و حرارت میسازد. کنتاکتورهای خوب مصرف داخلی کمتری دارند. کم کردن مصرف کنتاکتور با استفاده از یک مقاومت انجام میشود که بعد از سری شدن کنتاکتور با بوبین، به کار میرود. هر دو سر این مقاومت تیغه ای قرار میگیرد که از طرف خود کنتاکتور به آنها متصل شده است. سیم پیچ به محض ورورد جریان، تیغه بسته شده به حالت باز در میاید و مقاومت را سر راه بوبین قرار میدهد. سری شدن با بوبین با این روش انجام میشود.
کنتاکتور فرمان
طراحیهای مختلف زیادی را میتوانیم با استفاده از این کنتاکتور در مدارهای مختلف ایجاد کرد. تنوع طرح و مدل در کنتاکتور فرمان به ساخت کلید مغناطیسی و انواع دیگر منجر میشود. خود این کنتاکتور یک کلید مغناطیسی به حساب میآید که با ورود ولتاژ به آن، چند تا از کنتاکتهای باز دیگر را میبندد و چند تای دیگر که بسته اند را باز میکند. درست مثل یک فرمان برای دیگر کنتاکتورها عمل میکند. این ویژگی به ساختن مدار با این کنتاکتور کمک میکند.
این کنتاکتور را میتوان در هر مسیری قرار داد تا بتوانیم مدارهای متحرک را طراحی کنیم. به طوری که با قرار دادن چند کنتاکتور فرمان میتوانیم مدارهایی را برای فعالیتهای زمان بندی شده بسازیم.
کنتاکتور خازنی
یکی از خطرهایی که کنتاکتورها را تهدید میکند، ورود جریانهای لحظه ای با تعداد بالا است. این جریانهای لحظه ای باعث میشوند که کنتاکتها جرقه بزنند و دست آخر آسیب جدی ببینند. در نتیجه وقتی لازم است که از کنتاکتور خازنی برای کمک به دیگر کنتاکتورها استفاده کنیم. سیمهای روکشدار فنری شکل به کمک کنتاکتور خازنی، جریان لحظه وصل را محدود میکنند تا جلوی خطر را بگیرند. کنتاکتور خازنی به عنوان یک کنتاکت کمکی وظیفه دارد به جای کنتاکتهای اصلی، این جریانهای زیاد را تحمل کند و بار آنها را به دوش بکشد تا در لحظه وصل جریان، صدمه ای به مدار اصلی نرسد. سوختن این کنتاکتورهای خازنی صدمه خیلی کمتری به مدار میزنند. این کنتاکت به شکلی عمل میکند که جریان محدود شده را در درون خازن ذخیره میکند و به صورت شارژ اولیه نگه میدارد.
این شارژ اولیه کمک زیادی به طول عمر تمام مدار میکند. به طوری که وقتی جریان زیادی از آن عبور میکند، شوکی به خازنها وارد نمیشود. هر چه قدر هم که جریان زیادی از آن عبور کند، شارژ اولیه خازن باعث میشود که خازن آمادگی اولیه را برای مقاومت در شرایطی که گفتیم، داشته باشد. نبود این شارژ اولیه باعث میشود که خود خازن وارد مدار شود و شوک دیگری به مدار بدهد.
بعد از مدتی لازم است که کنتاکتهای خازنی را تعویض کنیم تا تمام مدار را حفظ کرده باشیم. مسلماً تعویض کردن آنها هزینه زیادی روی دست کارفرما نخواهد گذاشت. اما بدون آنها ممکن است تمام مدار از این جریانهای لحظه ای بالا اسیب ببینند. حتی اگر این کنتاکتهای خازنی خوب عمل نکنند، دیگر کمکی به جریان نمیکنند و بهتر است تعویض بشوند. اگر این کنتاکتها را در محدوده بالاتری در نظر بگیریم، حتی اگر چند تا از آنها از کار بیافتند، دیگر کنتاکتهای کمکی حضور دارند. برای جلوگیری از این اتفاق بهتر است که هر چند وقت یک بار، کنتاکتهای خازنی را بررسی کنیم تا کمترین آسیب را داشته باشند.
کنتاکتور سری F اشنایدر
این کنتاکتور مانند یک حلقه عمل میکند که شبیه به سیم پیچ ثانویه ترانسفورماتوری است که در حالتی به اسم اتصال کوتاه قرار گرفته. جریان القایی که از آن عبور میکند باعث میشود که در مدار هسته یک فوران مغناطیسی فرعی به وجود بیاید. توضیحات علمی را اگر بخواهیم بگوییم این فوران فرعی اختلاف فاز دارد با فوران اصلی. حالا اگر نیروی کششی فوران اصلی در حد صفر باشد، نیروی کششی را به بالاترین حد میرساند. در حالت برعکس هم به همین شکل عمل میکند. وقتی نیروی حاصل از فوران اصلی به حداکثر برسد، این نیرو صفر میشود. در نهایت جمع این دو تا نیرو به که به هسته متحرک وارد میشوند و باعث میشوند نیروی کششی در هر لحظه از نیروی مقاومت فنر بیشتر باشد.
به عبارت خیلی ساده تر جریان شاری در هسته هیچ وقت صفر نمیشود و هسته همیشه از نیروی شاری بهره میبرد. این کار برای این صورت میگیرد که نیروی دائمی در بخش ثابت و متحرک وجود داشته باشد و به همدیگر متصل بمانند. اتصال این دو بخش هسته باعث میشود که جریان به طور مداوم در جریان باقی بماند. ولتاژ تغذیه بوبین هر چه قدر هم که باشد، این جریان را تحمل میکند.
برای مشاهده محصولات وارد صفحه اصلی وبسایت ایپاراد شوید.
با ورود به دستهبندی کنتاکتور اشنایدر میتوانید از تمام محصولات اشنایدر ما دیدن نمایید.