فهرست مطالب
PLC چیست ؟ PLC به معنای کنترلر منطقی برنامه پذیر است و شناختهشده بهعنوان کامپیوتری صنعتی است که جزو اصلی اتوماسیون صنعتی محسوب میگردد. PLC چیزی بیشتر از یک کامپیوتر دیجیتال صنعتی است زیرا که دارای ساختاری مستحکم، کنترل متوالی، قابلیتهایی استثنایی مثل کنترلرهای PID، سهولت در برنامهنویسی و نیز تایمر و شمارندهها، کنترل قابلاعتماد و نیز سهولت استفاده سختافزار میباشد.
دورههای آموزشی plc، با توجه به استقبال گسترده صنعت از plc، در کل دنیا به دورهای نامی برای دانشجویان برق مبدل گشته است.
PLC، در مورد خروجیها تصمیم میگیرد و نیز قادر به نظارت مداوم ورودیهای سنسورها میباشد و هر سیستم PLC دستکم، به 3 ماژولی که در زیر آمده است، نیاز دارد:
1. ماژول پردازنده
2.یک و یا چند ماژول ورودی-خروجی
3. ماژول منبع تغذیه
ماژول پردازنده
ماژول پردازنده، از یک واحد پردازنده مرکزی و نیز حافظههای آن، تشکیل یافته است. مسئول انجام دادن تمامی محاسبات لازم و نیز پردازش دادههای ورودی و همینطور تولید خروجیهای مناسب، پردازنده میباشد.
حافظه شامل هر دو حافظه RAM و نیزROM میباشد. حافظهی ROM، حاوی برنامههای درایور، سیستمعامل و نیز برنامههای کاربردی میباشد، اما حافظه RAM، اطلاعات کاری و نیز برنامههای که توسط کاربر نوشتهشده است، را ذخیره مینماید.
ماژول منبع تغذیه
با تبدیل کردن برق AC به DC ، ماژول منبع تغذیه، قدرت مورد نیاز سیستم، که موردنیاز ماژولهای خروجی_ ورودی و نیز پردازنده است را، فراهم میآورد.
ماژول ورودی-خروجی
ماژولهای ورودی و خروجی، کار اتصال سنسور و نیز محرکها به سیستم را انجام داده تا مواردی مثل دما، جریان فشار و … ، به شکلی فوری مورد بررسی قرار گیرند. این ماژولهای ورودی_خروجی، دامنه، نوع و نیز قابلیتهای متفاوت را دارا هستند.
اصلی ترین نقش باس در PLC
در شماری از PLC های ماژولار، باس و نیز راکهایی را در پنل پشتی مدار که همهی ماژولها، مثل پردازنده و … به اسلاتها نصب گشتهاند، در نظر گرفتهاند. ارتباط مابین پردازنده و نیز ماژولهای خروجی و یا ورودی را بهمنظور ارسال و نیز دریافت دادهها،این باسها فراهم میآورد. با آدرسدهی ماژولهای خروجی.ورودی، این ارتباط طبق قرارگیری ماژول پردازنده در باس، ایجاد میگردد.
9 کاربرد اصلی PLC
میتوان به موارد زیر از مهمترین کاربردهای plc اشاره نمود:
1. صنایع خودروسازی (سیستمهای رنگپاش، سیستمهای اتصال قطعات، سیستمهای سوراخکاری، پرسهای اتوماتیک و سیستمهای تست قطعات و تجهیزات و …)
2. صنایع ساخت پلاستیک (استفادهشده در سیستم تولید آنالیز پلاستیک، سیستمهای دمش هوا و نیز . . .)
3. صنایع غذایی ( عصاره گیری، بستهبندی و …)
4. صنایع شیمیایی ( مورداستفاده در سیستمهای مخلوط کننده، دستگاههای ترکیبکنندهی مواد با یکدیگر و …)
5. صنایع فولاد و ذوبآهن
6. صنایع ساختمانی (بالابر، روشنایی خودکار و نیز کنترل هوا)
7. صنایع حملونقل (نوار نقاله، تجهیزات حملونقل و …)
8. صنایع تبدیل انرژی (سیستمهای بازیافت گاز، ایستگاههای تقویت فشار گاز، بازیافت تسویه و…)
9. ماشینآلات صنعتی
6 مشخصه موثر هر PLC
- تعداد خروجی و ورودی آنالوگ و دیجیتال
- تعداد تایمر
- تعداد رلههای کمکی
- تعداد شمارنده
- سرعت اجرای دستورات
- حجم حافظه قابلبرنامهریزی
بهمنظور نوشتن برنامهی متناسب با PLC، بایستی نرمافزاری را که بهوسیله شرکت سازنده، فراهم گشته است را، استفاده نموده و بعد از نصب کردن برنامه روی کامپیوتر، برنامهای که مدنظر است را نوشت و در آخر، روی PLC بارگذاری نمود.
از پورتهای رایجش و معمولی مثل USB و یا RS232، بهمنظور متصل نمودن رایانه به PLC استفاده میگردد اما بهمنظور برقراری ارتباط با یکدیگر و یا نیز سایر دستگاههای استفادهشده در سیستم، پورتهای ارتباطی صنعتی مورد استفاده قرار میگیرند . برای مشاهده دیگر محصولات در سایت آمازون کلیک کنید.
5 قطعه اصلی سخت افزار PLC
- ماژول اصلی
- ماژول تغذیه
- کارتهای افزایشی
- ورودی پردازش خروجی
- قطعات جانبی
9 نقش کاربردی PLC در اتوماسیون صنعتی
- کنترل بهتر فرآیندهای تولید
- توانایی خواندن انواع ورودیهای آنالوگ،دیجیتال و نیز فرکانس بالا
- سرعت و نیز دقت عمل بالا
- امکانات اتصال به شبکه
- توانایی انتقال فرمان به قطعات خروجی مانند موتور، مانیتورهای صنعتی، شیر برقی و … و نیز دستگاهها در ابعاد کوچک
- ایمنی و دقت و نیز انعطافپذیری بالا
- شبکه کردن PLC ها و نیز امکان مدیریت آنان با کامپیوتر مرکزی
- سرعت پاسخگویی بالا
بررسی بهترین نوع PLC
انواع برندهای plc، بهطورکلی به 4 دستهی مختلف mini plc، Modular pl، Rack plc و نیز Compact plc تقسیمبندی میگردند، که به معرفی آنها، در ادامه میپردازیم.
PLC ها بهعنوان واحدهای ماژولار و یا نیز تکی، ادغام گشتهاند. PLC فشرده و یا نیز مجتمع، در کیس منفرد بهوسیلهی چندین ماژول ساخته شده و قابلیتهای ورودی_خروجی به وسیلهی کاربر معین نمیشود، بلکه بهوسیلهی سازنده معین میگردد و همین طور اجازه اتصال ورودی_خروجیهای اضافه را، شماری از PLC های مجتمع داده تا آنها تا حدودی مدولار باشند.
بر اساس اندازهی حافظه و نیز تعداد ورودی_خروجیها، PLCهای ماژولار به چند دستهی PLCهای بزرگ، کوچک و نیز متوسط تقسیم میگردند.
PLC کوچک، اندازهی کوچکی دارد و نیز طراحی و ساخت آن جمع و جور و همین طور بادوام و محکم است و در کنار تجهیزات کنترلی نیز، قرار خواهد گرفت. این نوع از PLC، بهمنظور جایگزینی منطقهای رلهی سختافزاری و نیز شمارنده، تایمر و غیره استفاده میگردد.
این نوع PLC بهعنوان زبان برنامهنویسی لیست دستورالعملهای logic و یا نیز زبان رله را به کار میبرد.
PLC با اندازه متوسط، در صنعتهایی که امکان اتصال نمودن ماژولهای فراوان در پنل پشتی سیستم وجود دارد، استفاده می شود.
با اضافه نمودن کارتهای ورودی_خروجی، شمار بالایی نقطهی ورودی_خروجی فراهم آمده و تسهیلات ماژولهای ارتباطی بهوسیله این PLC، در کنار آن ارائه میگردد.
بهطور عمده PLC های بزرگ در مکانهایی که عملیات پیچیده کنترل موردنیاز باشد، استفاده میگردند. این plc ها دارای عملکرد بالاتری به نسبت PLC های متوسط، ازنظر زبانهای برنامهنویسی، حافظه، ورودی_خروجی و نیز ماژولهای ارتباطی و …) هستند.
در دستگاههای کسب اطلاعات و نیز کنترل نظارت، دستگاههای توزیعشده و نیز کارخانههای بزرگ و … اغلب از این PLC ها استفاده میگردند.
برترین تولیدکنندگان PLC
در ادامه شماری از تولیدکنندگان PLC را بررسی می کنیم:
- Allen Bradley PLCs (AB)
- Siemens PLCs
- ABB PLCs (Asea Brown Boveri)
- Hitachi PLCs
- Omron PLCs
- Mitsubishi PLCs
- General Electric (GE) PLCs
- Delta PLCs
- Honeywell PLCs
- Schneider Electric PLCs
- Modicon PLCs
تفاوت کامپیوتر و PLC
در یک PLC، تمامی اجزا یک کامپیوتر وجود دارد اما کامپیوتر ازلحاظ عمل ترکیب ورودی و نیز خروجیها و همینطور نوع ورودی و خروجی، با PLC تفاوت دارد. خروجی PLC میتواند ترانزیستور، رله، تریستور و … بوده که بایستی با توجه به بیشترین جریان مجاز خروجی PLC انتخاب گردد تا صدمهای به سیستم، وارد نگردد. در کامپیوتر تنها اطلاعات دیده میشوند ولی در PLC نتیجه عمل است که دیده میشود.
6 مزیت اصلی هر PLC
استفادهی از plc، سبب مدیریت بهتر در ماشینهای صنعتی میگردد. همانطوری که گفته شد، روشهای سنتی مدیریت ماشینآلات را، استفاده از plc منسوخ کرده و دیگر نیازی به نیروی انسانی نیست. ماشینآلات در دنیای امروزی، به شکل خودکار و نیز با استفاده از فرمانهای plc کار میکنند.
عیبیابی آسان، یکی دیگر از مزایای plc است. برای عیبیابی یک سیستم، در سیستمهای صنعتی میبایست قطعات مختلف را موردبررسی قرار داد این کار بهصورت هوشمند،با کمک plc تشخیص دادهشده و میتوان مشکل به وجود آمده را به شکلی سریعتر، حل کرد.
همچنین میتوان با استفاده از این تابلو، بازدهی یک ماشین تولیدی را بالا برد و در کنار آن نیز کیفیت محصول را هم حفظ نمود. درنتیجه میتوان پروژهای موفق را، با استفاده از این کامپیوتر داخلی راهاندازی نمود.
بهطورکلی مزایای استفاده از plc عبارتاند از:
1. حجم تابلوهای فرمان را، استفاده از PLC کاهش میدهد.
2. PLC استهلاک مکانیکی نداشته درنتیجه در کنار طول عمری بیشتر، نیازی به سرویس و نیز تعمیرات دورهای هم ندارد .
3. استفاده از PLC سبب صرفهجویی در هزینهها به شکلی قابلقبول میگردد.
4. PLC نویزهای الکتریکی و نیز صوتی ایجاد نمیکند
5. مصرف انرژی در PLC بسیار کمتر از مدارهای رلهای میباشد.
6. بهوسیلهPLC مشکل یابی مدارهای کنترل سریع و نیز آسان گردیده و بهطورمعمول PLC دارای برنامهی عیبیابی است.
PLC چیست و 9 کاربرد مهم آناز جمله مواردی بودند که در این مقاله مورد بررسی قرار گرفتند. PLC یک کامپیوتر صنعتی است و پایه اصلی اتوماسیون صنعتی به شمار می رود.
PLC در بیشتر صنایع کشور از جمله صنایع ساختمانی، غذایی، شیمیایی و … کاربرد دارد.
امیدواریم توانسته باشیم به سوالات شما در خصوص PLC چیست پاسخ لازم و کافی داده باشیم. شما نیز می توانید نظرات و پیشنهادات خود را با ما به اشتراک بگذارید.